top of page
MATROSE PORTRET - Floyd Koster 4989.jpg

Wij zijn Manon, Marieke en Jordy a.k.a theatergroep MATROSE a.k.a één grote bonte bedoening! Een ongeremd theatercollectief uit Utrecht. Een gezelschap dat geboren is uit vriendschap en gegroeid is vanuit de gezamenlijke behoefte om klassieke verhalen door te vertellen aan een publiek dat hier niet mee in aanraking komt.

 

Wij maken voorstellingen onder de noemer HARDCORE KLASSIEKERS. Frisse, kleurrijke voorstellingen gebaseerd op klassieke verhalen. Deze verhalen vinden hun oorsprong in de mythologie, klassieke toneelliteratuur, de geschiedenis of de mensen die op dit moment geschiedenis schrijven. Wij geloven heilig in de kracht van verhalen. Verhalen vormen onze identiteit en geven duiding aan de wereld om ons heen. Het verbindt ons als mens, omdat de universele thema’s in verhalen altijd urgent blijven. En dat is pas het begin.

Wij vinden dat deze verhalen stuk voor stuk prachtig zijn en verteld moeten blijven worden, maar niet als het enige verhaal. Onze zelfgeschreven voorstellingen bestaan uit een mix van verschillende verhalen, bekende en onbekende klassiekers. De verhalen zijn verschillende perspectieven rondom hetzelfde thema, zodat iedereen in ons publiek zich hier in kan herkennen. 

 

We vertellen deze verhalen in direct contact met ons publiek. Waarin we bij elk project onderzoeken hoe we de grens tussen performer en publiek kunnen vervagen. Bij de voorstellingen van MATROSE is er geen onderscheid tussen tribune, toneel en foyer en wordt het publiek rechtstreeks aangesproken.

 

Wij streven erna om volkstheater te maken en investeren in een publiek uit alle lagen van de samenleving. Als we daarvoor de schouwburg in moeten, doen we dat, maar we schromen de kroeg, het buurthuis of festival niet. We gaan in ieder geval langs de scholen, omdat het opleiden van nieuw publiek daar begint. 

 

Wij zijn theatergroep MATROSE,

Met onze kop in de verhalen en onze voeten recht in de maatschappij.

 

Kus!

Manon, Jordy & Marieke

Informatie over de stichting
 

Stichting Matrose
Lagenoord 58
3552 AA Utrecht

 

Bestuur:

P. de Vries (voorzitter)
T. Wildekamp (secretaris)
K. Wierbos (penningmeester)

KVK: 73587877
IBAN: NL86SNSB0776522701
BTW-nummer: 859591463B01

> Jaarverslag 2021
> Beleidsplan 2023-2024

Marieke Braaksma
Maker en speler

Marieke is in 1993 met regenlaarzen en al ‘oet de Twentse klei getrokken.’ Zet na het rennen in het bos het liefst een glas rood op tafel. Is een beetje uitgepraat over haar woeste haren, maar de rest van Utrecht niet. 

Karaokelievelings: 

Jodge me niet - Jayhx

Jordy Roeten
Maker en speler

Jordy is naast, of bijna in, Ponypark Slagharen opgegroeid. Geboren in 1994. Drinkt het liefst zijn koffie zwart en zijn bier nat. Broer van een handjevol broertjes en zusjes. Een hoofd vol ontembare manen. Houdt het team lekker op tempo met zijn snelle pas. 

Karaokelievelings: 

De soldaat - Nick en Simon

Manon Poort
Maker en speler

Manon is geboren tussen de vissen. Heeft haar tienerjaren doorgebracht als rasechte Spakenburgse marktvrouw. Laat geen kans voorbij gaan om haar blonde haren in je gezicht te meppen. Houdt van alles wat roze en pluizig is. 

Karaokelievelings: 

Als je iets kan doen - Artiesten van Azie.

Niek Lathouwers
Componist

Op de basisschool werd hij ‘Niek Muziek’  en ‘Niek-Jan Koekenpan’ genoemd, en dat bepaalde de koers voor de rest van zijn leven. Na een mislukt avontuur als koekenbakker, besloot hij het over een andere boeg te gooien, en werd muzikant. Inmiddels kan hij daar ook prima van leven, maar vrees niet: hij voelt zich tot in z’n diepste vezels van binnen nog altijd een koekenbakker.

Karaoke lieveling:  Poederliefde - Steen

Ilze Versloot
Productieleider

Ons Ilze kwam in 1994 ter aarde en heeft haar jeugd doorgebracht in het zwarte gat genaamd Nijkerk. Met een grote liefde voor het strand en de zee staat haar slaapkamer vol met vuurtorentjes, schepen en ligt er geregeld zand op de vloer. Haar angst voor alle soorten vogels belemmerd haar zelden in haar werk als productieleidster voor MATROSE.

Karaokelievelings: 

Toen ik je zag - COVER VAN DO!

David Verschoor
Gastspeler

David is geboren en getogen in Capelle aan den IJssel. Die stad naast Rotterdam. Mensen denken weleens dat David een echte Rotterdammer is, inclusief David zelf. Als kind wilde hij steward worden.

Karaokelievelings: 

Toch hou ik van je, Rotterdam - Gerard Cox

bottom of page